Vuorotteluvapaan ehdot heikkenemässä – nykyinen korvaustaso osin voimassa 2012

Vuorottelukorvauksen taso laskee ensi vuoden alusta lukien todennäköisesti 60 prosenttiin työttömyyspäivärahasta. Vielä nykyisin korvaus on ollut joko 70 tai 80 prosenttia työttömyyskorvauksesta sen mukaan kuinka pitkä työhistoria vuorotteluvapaalle jäävällä on ollut.

Korvaustason lasku merkitsee alemmissa vuorottelukorvauksissa arviolta 50-100 euron vähennystä kuukaudessa, ylemmissä korvaus pienenee 100-300 euroa kuussa.

Perusturvaan vuoden alussa tuleva sadan euron korotus nostaa vuorottelukorvauksen perusteena olevaa perus- ja ansiosidonnaista työttömyyskorvausta, mutta korotus ei kokonaan kompensoi korvaustasoon suunniteltua heikennystä.

Nykytason korvauksia myös vuonna 2012

Mikäli vuorotteluvapaa on alkanut tai alkaa tämän vuoden aikana, maksetaan korvaukset vanhojen sääntöjen mukaan vuorotteluvapaan loppuun asti. Myös ne, jotka ovat sopineet vuorotteluvapaasta ennen 1.11.2011 ja joiden vapaa alkaa ennen 30.4.2012, saavat korvauksen vanhojen ehtojen mukaisesti.

- Jos haluaa jäädä vapaalle nykyisillä, hieman paremmilla ehdoilla, on jo todella kiire sopia työnantajan kanssa vuorotteluvapaasta ja sen aloitusajankohdasta, muistuttaa JHL:n suunnittelija Marjo Katajisto.

Vuorotteluvapaajärjestelmään tulevat heikennykset on valmisteltu Työministeriössä. Hallituksen tavoitteena on leikata 7,5 miljoonaa euroa vuorotteluvapajärjestelmän valtiolle aiheuttamista kustannuksista. Valtion ohella kustannuksiin osallistuvat työnantajat ja palkansaajat.

Vuosittain vuorotteluvapaalla on ollut 12 500 henkilöä, joista JHL:n jäseniä n. 3 000.

Lisätietoja: Marjo Katajisto p. 050 3653 713