Viime päivinä on lunta saatu niskaan taivaalta ja valtioneuvostoon linnasta.

Kuten jokainen on jo varmasti huomannut, on julkisuudessa tällä viikolla uutisoitu, että hallituksen päättämät yhteensä 400 miljoonan euron säästöt valtion toimintamenoihin johtavat väistämättä virkamiesten irtisanomisiin jo ensi vuonna. Tulli on valtion viidenneksi suurin työpaikka henkilöstömäärää tarkasteltaessa. Kiire rajaa säästökohteita, koska merkittäviä säästöjä tulee saada jo ensi vuoden aikana.

Tullissa ei vielä tiedetä, miten kulujen karsiminen meillä vaikuttaa. Valtiovarainministeri Riikka Purran mukaan säästöjä ei kohdisteta ammattisotilaisiin, poliiseihin, rajavartijoihin, tuomareihin, syyttäjiin ja vanginvartijoihin. Tullia ei valitettavasti listassa mainittu.

Tulliliitto seuraa aktiivisesti tilannetta. Viestimme on selkeä. Säästöt tulee hakea muista kuin palkkamenoista ja työpaikat tulee säilyttää.

Olemme keskustelleet tulevien vuosien rahoituksesta myös Sami Rakshitin kanssa. Tuleva pääjohtaja jakaa huolemme ja on ottamassa valtionvarainministeriön kanssa keskusteluihin myös Tullin aseman sisäisen- ja ulkoisen turvallisuuden ammattilaisena.

Lunta tupaan