Kuva

Kuva: Hans Holmgren / YLE

Tullin toimipisteitä eivät uhkaa lakkautukset ensi vuonna. Hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemen mukaan Tullin sisäisen työryhmän lakkautusesityksiä ei ole tarkoitus toteuttaa ensi vuonna.

Tullipalveluja on esitetty lakkautettavaksi 13 paikkakunnalta, muun muassa Itä-Uudellamaalla Loviisasta.

Myös työntekijöitä on tarkoitus vähennetään. Kaikkiaan tullin pitää säästää vähintään 140 henkilötyövuotta vuoteen 2012 mennessä.

Kansanedustajat pelkäävät, että Tullin toimipaikkojen karsiminen johtaa alueellisten työpaikkamenetysten lisäksi myös siihen, että valvonnan vähentyessä rikollinen toiminta lisääntyy.

Ennen lakkautuspäätösten tekemistä tullin toimintoja on Kiviniemen mielestä katsottava kokonaisuutena.

-On katsottava missä meillä se tarve näihin tullauksiin on ja sen mukaan sitten sijoittaa henkilökuntaa.

Päätöksiä siitä, missä toimipisteissä toimintaa jatketaan, tehdäänkin Kiviniemen mukaan vasta myöhemmin.

Kiviniemen mielestä tullia eivät uhkaa varsinaiset määrärahaleikkaukset vaan Tullinkin pitää osallistua tuotavuustalkoisiin.

Etenkin lakkautuslistalla olevan Lahden tullin rikostorjunta on tuottanut erinomaisia tuloksia, korosti kansanedustaja Pirkko Ruohonen-Lerner (ps) hallituksen kyselytunnilla torstaina.

Työryhmän lakkautuslistalla ovat olleet myös muun muassa Loviisa ja Vaasa. Lisäksi Pohjanmaan pienempien toimipisteiden Kokkolan, Pietarsaaren, ja Kaskisten toiminta on uhattuna kun kaikkia Oulun ja Turun väliin jääviä toimipisteitä harkitaan karsittavaksi.

YLE Helsinki