Askeleet siivittävät matkaa rytmikkäästi eteenpäin, toinen toisensa perään.

On kiire, joten askelten tiheys on tavallistakin rivakampaa. Kunnes kengän kanta koskettaa kohtalokkaasti kulku väylän pinnan seitinohutta lumipeitettä.

Sen alta paljastuu jäätä. Kitkaa kengän pohjan ja maan pinnan välillä ei olekaan enää tarpeeksi. Tasapaino järkähtää.

Se löytyy uudestaan sekuntien kymmenysten päästä, kun takapuoli on laskeutunut maan pintaan.

Liukastuminen tuottaa kipua. Kaatuessa voi myös murtaa luitaan ja lyödä päänsä pahoin, kuten kävi esimerkiksi porvoolaiselle Carl-Johan Nyholmille, joka joutui jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle liukastumisen aiheuttaman aivovamman jälkitilan oireiden vuoksi.

Nyholm kertoo tarinansa Kotitapaturma-kampanjan verkkosivuilla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastojen mukaan noin joka sadas suomalainen joutuu vuosittain sairaalaan kaatumisen tai putoamisen vuoksi. Alttiimpia hoidolle ovat ikäihmiset, joiden kaikista tapaturmista 80 prosenttia on THL:n mukaan kaatumisia, liukastumisia tai putoamisia. Liukastumiset aiheuttavat haittaa myös nuoremmille, esimerkiksi poissaoloja töistä.

Hiihdä ja tanssi, mutta älä kiirehdi

Tässä THL:n ja Kotitapaturma-kampanjan vinkit siihen, miten pysyt paremmin pystyssä liukkaalla:

1. Huolehdi kunnostasi. Kun harjoittelet, lihaskunnon ohella kehittyvät myös koordinaatiosi ja tasapainosi. Lihakset myös suojaavat luitasi, kun kaadut. Yksinkertaisia harjoitteita voi tehdä vaikka omassa olohuoneessa. Hyviä lajeja ovat muun muassa pallopelit, hiihto ja tanssi. 

2. Valitse oikeanlaiset jalkineet. Hyvissä liukkaan kelin kengissä on matala ja leveä kanta, jonka takareuna on viisto ja kuvioitu. Piikkikorkoiset korkokengät ja sileäpohjaiset kengät ovat huonoimmat liukkaalla. 

3. ”Hiihdä” jäällä. Kun on liukasta, kannattaa kävellä tavanomaista matalammin askelin, hieman kuin hiihtäen. 

4. Turha kiire pois. Talviaikaan liikkumiseen kannattaa varata enemmän aikaan kuin kesäkelillä. Kiireessä myös keskittyminen voi herpaantua, mikä voi johtaa pyllähtämiseen vasten tien pintaa.

5. Käytä liukuesteitä. Ne ovat tehokas keino liukastumisen välttämiseen. Liukuesteiden valinnassa kannattaa huomioida, että ne voi tarvittaessa ottaa pois mahdollisimman helposti.

Teksti: Aapo Riihimäki/Turva