Sami Karhunen on harjoittelijana Pumppulohjalla

Kuva: Sami Karhunen on harjoittelijana Pumppulohjalla. Patrik Lindström

Millaisia töitä 2020-luvun Suomessa tehdään?

Tiistaina ilmestyneessä Palkkatyöläisessä pohditaan tulevaisuuden töitä. Uudet työpaikat syntyvät palvelualoille ja teollisuuden pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Millä eväillä SAK:laiset työntekijät 2020-luvun Suomessa pärjäävät ja millaisia töitä he tekevät, lehden teemassa kysytään.

Lehdessä on juttua myös työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksista. Niiden lisääminen lisää tutkimusten mukaan tuottavuutta, parantaa terveyttä ja työssä viihtyvyyttä sekä pidentää työuria.

Palkkatyöläisessä haastatellaan Ruotsin ammatillisen keskusjärjestön LO:n puheenjohtajaa Karl-Petter Thorwaldssonia. LO:n lähtee ensimmäistä kertaa pitkään aikaan sopimuskierrokselle yhtenäisenä ryhmänä tavoitteena 2,8 prosentin palkankorotukset.

Palkkatyöläisen nettijutut
Palkkatyöläinen on myös Facebookissa
 Sopimukset 
Matti Huutola


Suomi ei ole kriisissä

Suomen talouskriisiä on SAK:n Matti Huutolan mukaan paisuteltu julkisuudessa. Kriisiratkaisuja ovat vaatineet niin maan hallitus kuin EK:kin.

– Näistä lähtökohdista ei laajaa työmarkkinasopimusta synny. Koska Suomi ja työmarkkinat eivät ole kriisissä, EK:n olisi asiallista tulla mahdolliseen neuvottelupöytään ilman ennakkoehtoja.

Matti Huutolan mukaan työmarkkinoita vakautettaisiin parhaiten jatkamalla nykyistä raamisopimusta.

Matti Huutolan tiedote
 SAK-perheet 
Konsta, Sari, Tommi ja Jenna


Tutustu SAK-perheisiin

Työelämässä ja siihen liittyvissä säännöksissä tapahtuvat muutokset vaikuttavat aina yksittäisiin ihmisiin ja perheisiin. Jotta työelämän eri ilmiöiden vaikutukset tulisivat paremmin esille, SAK on luonut viisi kuvitteellista perhettä. Näiden kautta tarkastellaan muun muassa palkkojen, sosiaaliturvan, verotuksen, työelämän lainsäädännön ja työehtosopimusten määräyksien muutoksia ja muutosesityksiä.

Ensimmäiset perheet on nyt julkistettu. Käy tutustumassa Susannan sekä Sarin ja Tommin perheisiin SAK:n nettisivuilla.

SAK-perheet
 Tapahtumat 
2.–3. maaliskuuta
TEAMin talvipäivät
Kuopio
16.–17. maaliskuuta
Rakennusliiton talvipäivät
Sotkamo
23.–24. maaliskuuta
Nuorten toimintaryhmien yhteistapaaminen
Tampere
23.–24. maaliskuuta
AKT:n talvipäivät
Kajaani
 Uutisia ammattiliitoista