Ohessa oheita, joita kannattaa ottaa huomioon lomia suunnitellessa mikäli olet ollut tai tulet olemaan osa-aikaisella työajalla:

  • Arkipyhäviikoilla ei kannata lomilla ellei ole pakko. Jos on pakko olla pois koko viikko (=7 päivää putkeen), kannattaa käyttää sekä lomapäiviä että lomarahavaihtovapaita tai saldopäiviä (jälkimmäisiä ei kaikilla ole käytössä), niin että arkipyhää edeltävä päivä ei ole varsinainen vuosilomapäivä. Nuo katsotaan erillisiksi tapahtumiksi ja näin välttyy viikonlopun palkan pidätykseltä. Tai sama tilanne on esimerkiksi pääsiäismaanantai - seuraavalle tiistaille ei kannata ottaa vuosilomapäivää vaan esimerkiksi lomarahavapaa.
  • Muutenkin jos itse voi päättää vuosilomansa ajankohdan, kannattaa lomailla sellaisena kalenterikuukautena, jossa on eniten kalenteripäiviä (tammi-, maalis-, touko-, heinä-, elo-, loka- tai joulukuut). Palkanpidätyksessä vajaan kuukauden palkka saadaan, kun jaetaan kuukausipalkka kuun kalenteripäivien lukumäärällä ja mitä enemmän kalenteripäiviä, sitä pienempi on yhden päivän hinta. Ero ei ole suuren suuri, mutta pienistä puroista tämäkin asia koostuu.
  • Aina kannattaa lukea palkkakuitti hyvin ja varmistaa sen oikeellisuus. Niissä on ollut luvattoman paljon virheitä. Palkkakuitit on myös hyvä säilyttää itsellään ainakin kolmen vuoden ajan.
  • JHL yrittää saada muutettua maksuajankohtaa kesäkuusta niin, että loma-ajan palkka maksetaan aina pitokuukausittain. Vaikka se muuttuisikin, se ei poista arkipyhäongelmaa.