Nuijamaan rajanylityspaikalla pilotoidaan 16.3.2009 alkaen Tullin ja rajavartioston uutta yhteistoimintaa. Aikaisempaa syvemmän yhteistoiminnan tavoitteena on parantaa rajaliikenteen valvonnan kattavuutta, lisätä rajaliikenteen sujuvuutta ja tehostaa työajan käyttöä.

Yhteistoimintaa parannetaan liikenteen säännöstelyssä rajanylityspaikalla, kuljettajan ajo-oikeuden ja ajokuntoisuuden valvonnassa, rajatarkastuksissa ja tullivalvonnassa kaistoilla sekä raskaan liikenteen rajatarkastuksissa.

Näkyvin muutos rajanylityspaikan toiminnassa on se, että Tulli suorittaa omien tehtäviensä ohella passintarkastuksia raskaassa liikenteessä. Rajavartiosto puolestaan avustaa Tullia henkilöliikennekaistoilla. Yhteinen valvontaryhmä työskentelee tarpeen ja liikenteen mukaan saapuvassa ja lähtevässä liikenteessä.

Pilotointi on valmisteltu Nuijamaan rajanylityspaikalla viime vuoden aikana mm. kouluttamalla Tullin ja rajavartioston henkilöstöä sekä järjestämällä kokeilulle tekniset edellytykset. Pilotointi jatkuu kuluvan vuoden marraskuuhun, jonka jälkeen arvoidaan nyt kokeiltavan yhteistoiminnan jatkosta.